Despre produsele marca Selgros

În ultima întâlnire a bloggerilor din Kooperativa 2.0 Iași, am fost la Selgros unde am fost martorii întregului proces de prelucrare a cărnii, dar și a celui de fabricare a crenvurștilor. După prezentările de rigoare și informarea asupra modului de desfășurare a activității am fost duși într-un vestiar, unde fiecare dintre noi a primit o bonetă, un halat și papuci de unică folosiță pentru a respecta normele de igienă. După echiparea de rigoare, toți am mers într-o încăpere, unde ne-a fost prezentat tot procesul de primire a materiei prime – carcasele de porc. Cel mai important lucru pentru primirea cărnii e ștampila ovală care atestă că animalul a fost controlat sanitar veterinar. De asemenea, se mai verifică la primirea cărnii dacă aceasta a fost ținută în condiții optime și data când animalul a fost sacrificat.

despre-produsele-marca-selgros-nistor-andrei-blog

despre-produsele marca-selgros-temperatura-optima-nistor-andrei-blog

Următorul loc în care am pășit a fost camera de tranșare, unde am văzut cum se tranșează carcasa de porc și unde se folosesc anumite părți din acesta. Tot procesul este înregistrat într-un sistem informatic unde se țin toate datele despre acel produs, cum ar fi:

  • care carcasă s-a folosit la crearea produsului,
  • ce ingrediente s-au folosit,
  • data și ora când s-a creat produsul.

Toate aceste înregistrări vor rămâne pentru o perioadă lungă de timp în sistem și, în cazul în care un client face o sesizare sau dorește să afle din care carcasă de porc este bucata de carne cumpărată sau carnea din componența unui preparat, se vor putea oferi aceste informații.

Să trecem la partea cea mai interesantă – crenvurștii. Compoziția acestora este conform rețetei 70% carne și 30% grăsime. Prepararea acestora nu e un proces complicat. În prima etapă se ia carnea și se toacă, exact ca și carnea tocată pentru chiftele, după care se mută în alt tocător și în urma procesului efectuat aici se obține o compoziție omogenă. În cea de-a doua parte a procesului de tocare se adaugă mirodeniile și o găleată de gheață ce are ca scop menținerea amestecului la o temperatură constantă pentru a evita tăierea acestuia. Pentru gust se adaugă un condiment adus din Austria, iar pentru culoare se adaugă ceai de plante. După ce compoziția este complet omogenă, se mută în utilajul care umple mațele de oaie sau porc.

despre-produsele marca-selgros-compozitie-crenvursti-nistor-andrei-blog

despre-produsele marca-selgros-umplutura-crenvursti-nistor-andrei-blog

despre-produsele marca-selgros-crenvursti-nistor-andrei-blog

După acest proces crenvurștii au deja forma mult cunoscută și sunt mutați în afumătoare. După ce sunt afumați sunt mutați în camera de depozitare. De aici, cu puțin noroc îi găsiți la raft, proaspeți și numai buni de luat acasă și servit la masă.

despre-produsele marca-selgros-camera-depozitare-nistor-andrei-blog

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *