Locuri turistice în Iași
Locuiesc de ceva timp în Iași, dar nu am avut intenția să vizitez unele locuri sau să aflu mai multe lucruri despre ele. În data de 16 aprilie 2016, am luat parte la un tur realizat de Kooperativa 2.0 în colaborare cu Școala de ghizi Iași, ce a avut ca scop prezentarea unor puncte turistice importante din Iași.
Turul a început cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, o locație ce îți inspiră chiar din exterior eleganță și rafinament, ce se amplifică în momentul în care îi treci pragul. Eu am pășit pentru prima dată acest prag și am fost impresionat.
Următorul loc vizitat este casa soților Rosetti-Roznovanu, casă ce acum este cunoscută ca și Primăria Iașului. Victoria ne-a povestit cum unul din fiii acestora a pierdut casa la un joc de cărți, ulterior fiind cumpărată de Vasile Pogor, care era primar la acea vreme.
Încă unul din lucrurile făcute pentru prima dată a fost intrarea într-o biserică romano-catolică, și anume Catedrala Romano-Catolică Iași. Emil Bejan a fost ghid de această dată și ne-a arătat trecutul lui Anton Durcovici și ne-a pregătit și o surpriză – o vizită pe acoperișul Catedralei, loc în care am putut vedea o parte din orașul Iași.
Următorul loc din lista bine pregătită de Matei și echipa sa a fost Casa Dosoftei, prezentată de această dată de către David Alex. Am aflat că acum mult timp aceasta era înconjurată în totalitate de zidul care se poate vedea și astăzi și că acest zid înconjura și Biserica Sf. Nicolae Domnesc, construită de Ștefan cel Mare. Apelativul de „domnesc” se datorează faptului că în această biserică erau unși toți domnii Moldovei.
De aici, vizita a continuat la Palatul Culturii, dar nu înainte să aflăm o poveste interesantă despre statuia lui Ștefan cel Mare din fața acestuia. Se presupune că acea statuie nu îl reprezintă pe Ștefan, ci pe un cneaz polon, și că statuile ar fi fost inversate din greșeală de sculptor. Argumentele aduse acestei presupuneri sunt barba și coroana catolică care nu coincid cu ce era pe atunci. Ce am mai aflat interesant, și nu știam, e faptul că poziția calului arată cum a murit persoana respectivă. Dacă toate picioarele calului sunt pe pământ, atunci persoana a murit de bătrânețe. Dacă unul din picioarele din față este ridicat, persoana respectivă a murit după o rană produsă pe câmpul de luptă. Dacă calul are ridicate ambele picioare din față, persoana respectivă a murit pe câmpul de luptă.
La Palat am fost în Noaptea muzeelor, dar atunci era doar o mică parte deschisă și nu am văzut prea multe.
Vă invit să vizionați o parte din pozele făcute atât la exterior, cât și la interior, și dacă v-am făcut curioși puteți vizita Palatul Culturii pe 27 aprilie, când va fi deschiderea oficială, dar și după aceasta. Prețuri și alte detalii găsiți pe site-ul lor oficial.
Ultimul loc vizitat a fost Biserica Veche care face parte din cadrul Catedralei Mitropolitane și, din păcate, aici s-a terminat vizita noastră alături de Asociația Turistică Ghizii României.
A fost o experiență unică și plăcută și sper să repetăm acest tur și în alte locații din Iași.