Rsync – Sincronizare remote

Recent am avut nevoie să mut mai multe website-uri de pe un server pe altul. Până acum făceam prin metoda clasică, copiere prin FTP de pe server pe calculator personal și apoi upload pe celălalt server. Deși această metodă își face treaba când trebuie să mutăm unul sau două site-uri, la un volum mai mare de site-uri lasă de dorit, timpul de așteptare la descărcare pe calculator personal și apoi upload pe celălalt server este foarte mare, deci aveam nevoie de un alt program.

Mi-a fost indicat rsync, un program care face tot ce am descris mai sus în mai puțini pași și mult mai rapid ( ~20 minute pentru 30BG ). De pe server-ul unde vroiam să pun site-urile am folosit rsync și m-am conectat, prin SSH, la celălalt server cu calea dorită de unde să copii fișierele.

Sintaxă

Opțiuni uzuale folosite
  • -v: verbose
  • -r: copiere recursivă ( fără timp sau permisiuni )
  • -a: modul arhivă ( acest mod permite copierea fișierelor recursiv, păstrează link-urile simbolice, permisiunile de fișier, utilizatori, grupuri și timpul )
  • -z: comprimă fișierele
  • -h: afișează spațiul într-un format lizibil
Exemplu

Copierea fișierelor de pe un server pe altul prin SSH.

După ce se introduce parola utlizatorului root procesul de copiere începe și în câteva minute fișierele de pe serverul sursă vor fi pe serverul nou.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *