REDU – Povestea din spatele hainelor

Luna aceasta, evenimentele marca Kooperativa 2.0 au fost multe și interesante. Recent, am făcut o mică vizită celor de la REDU, o organizație nonguvernamentală despre care nu știam nimic, dar eram foarte curios să aflu mai multe. Într-o zi de vineri seara, mi-am pregătit câteva haine ce urmau să ajungă în casuța REDU și pe mâinile unor oameni foarte pasionați și implicați în ceea ce fac.

Vreți să știți ce se ocupă REDU?

Am să fiu scurt.  Ei colectează și recondiționează deșeurile textile, transformându-le în haine, accesorii sau diverse lucruri de la organizatoare din buzunare de blugi, până la coperți de cărți din materiale textile. În cele două ore petrecute alături de ei, am participat la diferite activități, despre care puteți citi mai jos.

Una dintre cele mai interesante, a fost să vedem unde sunt fabricate hainele ce le purtam atunci și să punem pe o hartă un semn. Rezultatul nu a fost o surpriză prea mare, majoritatea fiind din țările estice, sud-estice unde salariul unui angajat este de zeci de ori mai mic decât cel afișat pe rafturile magazinelor. Deoarece cantitatea de haine care se produce e foarte mare, calitatea acestora are de suferit, dar nu numai. Pentru a produce un tricou se folosesc 2500 litri apă, 0,5 kg dixod de carbon, 1,5 kW energie electrică. Dacă vorbim de haine din bumbac trebuie să precizăm și o cantitate mare de insecticide și pesticide.

A doua activitate interesantă s-a desfășurat în atelierul de creație, unde ni s-a explicat procesul de creare a unor perechi de pantaloni. Secretul unei potriviri perfecte stă în tăierea perfectă a materialului pe dunga lui și îmbinarea față-spate perfectă în momentul coaserii. De asemnea, pentru ca un articol vestimentar să se aseze bine pe cel care îl poartă, trebuie luată în calcul și elasticitatea materialului, pe lângă dunga sau firul unde acesta este tăiat.

Pentru că sunt adeptul zicalei, dai un ban în plus dar știi că iei ceva bun, în contextul hainelor, această zicală nu se aplică mereu. La Redu am învățat să fac diferența dintre un material de calitate și unul mai puțin calitativ, dar și dintre o croială și o cusătură făcută de un profesionist, după un tipar și una făcută în masă pentru a produce cât mai mult.

Nu sunt vreun expert în modă și nu țin evidența prețurilor, dar nu mai rețin de câte ori am trecut prin magazine unde calitatea produselor nu justifica prețul acestora. Poate am eu pretenții sau așteptări prea mari, dar refuz să cumpăr produse care nu sunt de calitate (și asta nu doar în domeniul vestimentației). Vă invit și pe voi să le faceți o vizită celor de la Redu și să faceți diferența dintre un articol vestimentar care merită cumpărat și poate fi purtat mult timp și unul care se deformează sau își pierde din culori după prima spălare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *